A manera de conclusió

Voldria acabar amb unes frases d'Edward Hallet Carr, un dels més eminents historiadors de la nostra època i una de les figures intel·lectuals que major influència política ha exercit (*). Diu el mestre que “la Història requereix la selecció i l'ordenament dels fets referits al passat , a la llum d'algun  principi o norma d'objectivitat acceptat per l'historiador que, necessàriament  inclou elements d'interpretació. Sense això –explica el Dr. Carr- el passat es dissol en un informe munt d'innombrables incidents aïllats i insignificants, i no és possible escriure la Història”. Segueix explicant que “es reconeix a l'historiador el dret a basar-se en les que s'han anomenat ‘ciències auxiliars' de la Història: arqueologia, epigrafia, toponímia, cronologia, entre altres disciplines, per assenyalar que les  anomenades dades bàsiques, que  són les mateixes per a tots els historiadors,  solen més bé pertànyer a la categoria de matèries primeres de l'historiador que a la Història mateixa”.

Solia dir-se –afirma el Dr. Carr- que els fets parlen per sí sols, per ells mateixos, però és fals. Els fets només parlen quan  l'historiador apel·la a ells: ell és qui decideix a quins fets es dóna pas, i en quin ordre i context fer-ho. Si no m'equivoco, era un personatge de Pirandello qui deia que un fet és com un sac: no es té de peu si no li posem alguna cosa dins”.

Efectivament, en relació als descobriments d'Amèrica per les costes del Pacífic , s'han d'agrair les investigacions i recerques que han fet els historiadors sud-americans Dick Edagar Ibarra Grasso, Enrique de Gandía, Paul Gallez, Gustavo Vargas Martínez,  Jaime Errázuriz Zañartu; i el nord americà Gary Urton a més de molts altres que han estudiat el passat de Sud Amèrica des de diferents angles. El cert és que jo he estat un any estudiant les obres dels autors esmentats, de manera especial les del meu mestre i amic Paul Gallez, des de les que m'he pogut projectar cap a altres indrets que desconeixia. Espero haver omplert el sac, que diu Edward Hallet Carr. No sé si ho he aconseguit, però, almenys, he intentat resumir tota una sèrie   d'investigacions que ajudaran, esper, a omplir un buit històric. Per això he utilitzat les dades del passat de Sud-amèrica ben contrastades i ja publicades. Pens que hi ha historiadors a Europa i als Estats Units, i fins i tot a Espanya, que coneixen la connexió asiàtica amb Sud Amèrica abans de l'arribada de Cristòfor Colom l'any 1492, però callen i guarden la informació com a tancada dins un calaix, no sigui cosa que arribi al gran públic i es conegui la veritat. Jo esper de vostès que facin saber la veritat als seus amics i ajudin a obrir les finestres per les quals, d'una vegada per totes,  pugui  d'entrar l'aire fresc.

(*)

Anglaterra (1892-1982). És l'autor de la monumental obra mestre “History of Soviet Russia”.

BIBLIOGRAFIA

Edward Hallet Carr: “¿Qué es la Historia?”, conferències ‘George Macualay  Trevelyan' dictades a la universitat de Cambridge entre gener i març del 1961. Edició definitiva Editorial Ariel, Barcelona, 1987, pp. 25, 59, 60 i 61.

nitoverdera@arrakis.es